Preventie (voorkomen van ziekte)

Wij vinden 'voorkomen beter dan genezen'; stoppen met roken, meer bewegen, gezonde voeding.

In de praktijk doen wij controles van bijvoorbeeld bloeddruk en cholesterol om te bepalen hoe groot uw kansen zijn op hart- en vaatziekten en wat uzelf en wij kunnen doen om deze kansen op ziekte te verkleinen. 

Elke patiënt kan via de praktijkassistent een afspraak bij de praktijkondersteuner maken voor deze controles; wij noemen dit een 'CVR', een CardioVasculaire Risicoscreening. Vooral patiënten tussen 40 en 60 jaar nodigen wij nadrukkelijk uit zich hiervoor aan te melden.

Hieronder staan 5 adviezen voor goed en gezond bewegen.

1. Beweeg 5 dagen per week

Probeer 5 dagen of meer een half uur per dag actief te bewegen. Bijvoorbeeld iedere dag 3 keer 10 minuten. Of 2 keer een kwartier, dat maakt niet uit. Als u maar in totaal een half uur per dag extra beweegt. Actief bewegen is bijvoorbeeld fietsen, wandelen of in de tuin werken.

Let op: iedere dag een half uur bewegen is beter dan 2 keer per week een uur hard sporten.

2. Kies een beweging die goed voor u is

Het is belangrijk dat u sneller gaat ademhalen, gaat zweten en dat uw hart sneller gaat kloppen. Pas wel op dat u niet te veel doet. Tip: u moet tijdens het bewegen gewoon kunnen praten. Kunt u niet meer praten, wordt u duizelig of krijgt u het benauwd? Doe het dan even rustiger aan.

Als u iedere keer klachten krijgt als u beweegt, neem dan contact op met uw huisarts. We kijken dan welke beweging goed voor u is.

3. Maak bewegen leuk

Beweeg op een manier die u leuk vindt en die het beste bij u past. U kunt ook afwisselen. Bijvoorbeeld de ene dag fietsen, de andere dag zwemmen of wandelen. Als u vaker beweegt, dan gaat het steeds makkelijker. En uw conditie wordt beter.

4. Samen bewegen

U kunt het makkelijker volhouden als u samen beweegt. Spreek bijvoorbeeld af met een vriend of vriendin. Of ga naar een sportcentrum bij u in de buurt. Daar zijn deskundigen die u willen helpen.

5. Vaker bewegen

Probeer vaker te bewegen. Neem bijvoorbeeld de trap in plaats van de lift. Pak de fiets in plaats van de auto. Wandel naar de brievenbus of naar de winkel. En let erop dat u niet uren op een bank of stoel zit, bijvoorbeeld als u televisie kijkt of achter de computer zit. Probeer ook dan te bewegen.

Goede voeding wil zeggen:

  • veel groente en fruit
  • veel volkorenproducten
  • wekelijks peulvruchten
  • ongeveer 3 eieren per week
  • elke dag een handvol ongezouten noten
  • enkele porties zuivel per dag, zoals melk of yoghurt
  • een keer per week vis, liefst vette vis, bijvoorbeeld haring, heilbot, zalm of makreel
  • weinig producten gemaakt van wit meel, zoals witbrood, koekjes, biscuits, zoutjes
  • weinig rood of bewerkt vlees, zoals worst of vleeswaar. Rood vlees is al het vlees dat komt van koeien, schapen, geiten en varkens.
  • weinig zoete dranken waarin suiker zit, zoals fabriekssap en fris.